Ökad samverkan leder till bättre resultat

Under 2020 inleddes en dialog mellan ATMP 2030, Biobank Sverige, Genomic Medicine Sweden (GMS) och patient- och närståenderepresentanter från Nätverket mot cancer, Riksförbundet Sällsynta diagnoser, Svenska Hjärntumörföreningen och Forum Spetspatient. Alla såg ett behov av mer samverkan inom life science-området och en informell arbetsgrupp tillsattes.

Arbetsgruppen ägnade 2020 åt öppna diskussioner kring behov och önskemål. I slutet av året beslutade Biobank Sveriges styrgrupp att finansiera en ettårig förstudie med fokus på att ta fram rekommendationer för hållbar och demokratisk samverkan med patienter och närstående. ATMP 2030 och GMS finansierade en förlängning av projektet under första halvan av 2022 så att rapporten Patient- och närståendesamverkan för bättre forskning och hälso- och sjukvård kunde göras färdig.

Samka bygger vidare på rapporten genom att stötta och stimulera ökad samverkan genom en resursplattform som kan komplettera andra aktuella projekt och initiativ på ett hållbart sätt.

Om ordet samka

Samka är ett gammalt svenskt ord för att samla, föra, bringa, skaffa tillsammans (Svensk ordbok från 1870) och är namnet på vårt fortsatta arbete med Samverkan 2.0.

En internationell kulturförändring sker som eftersträvar perspektivtäthet och samverkan, inte minst på life science-området. Det är tydligt och bra att ett inkluderande förhållningssätt prioriteras mer, inom såväl hälso- och sjukvården som den medicinska och vårdvetenskapliga forskningen. Studiedeltagare, patienter och närstående betraktas som partners i allt fler sammanhang.

Men hur ska man göra för att ett sådant partnerskap ska bli framgångsrikt och vad menas egentligen med framgång inom samverkan?

Rapporten ”Patient- och närståendesamverkan för bättre forskning och hälso- och sjukvård” tar sig an dessa frågor.

Rapporten bygger vidare på etablerade ramverk och verktygslådor och har dragit nytta av gjorda erfarenheter kring samverkan mellan patienter, närstående, forskning och hälso- och sjukvård. I det samlade materialet är det tydligt att det finns en stor nytta med samverkan., Samtidigt visar rapporten viktiga punkter att beakta för en lyckad samverkan. Till exempel behovet av ett för alla gemensamt syfte, en långsiktig struktur med trygg ersättningsstruktur men även utmaningen med både maktobalansen och att skapa tillit.

För att kunna skapa en bra samverkan som leder till ökad nyfikenhet tror vi att det behövs en kulturell och strukturell förändring inom forskningen och i hälso- och sjukvården kring patient- och närståendesamverkan. Med strukturell förändring menar viatt samskapande behöver ta en självklar plats i organisationer vilket kan leda till att ledarskap, administration, ekonomiska system och hur verksamheternas arbetssätt är uppbyggda måste ses över. Den kulturella förändringen berör till stor del tankesätt och inställningar hos individer. Struktur och kultur behöver växeldra och komplettera varandra för att man ska få ut så mycket som möjligt av att samverka.

Om rapporten

Rekommendationer

Rapporten innehåller rekommendationer för att stimulera och stötta visionen av en framgångsrik samverkan som gynnar alla. Syftet är bland annat att bidra till nödvändiga kultur- och strukturförändringar. Vi baserar rekommendationerna på beprövad erfarenhet och vetenskap. Förhoppningsvis kan de lägga grunden för ett framgångsrikare, samarbeten mellan intressenter med olika förutsättningar, resurser, kunskaper, behov och målsättningar för forskning och innovation inom områdena medicinsk och vårdvetenskaplig forskning, hälso- och sjukvård, och vård och omsorg.